Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols
Imatge de l'expo

Nanses i pescadors

Turó dels Guíxols | Caseta de Salvament

EXPOSICIÓ FINALITZADA EL 16 d'octubre de 2022

Nanses i pescadors

Del 02 de juliol de 2022 al 16 d'octubre de 2022

Turó dels Guíxols - Caseta de Salvament

Aquesta exposició recull les diferents variants de nanses fetes amb la tècnica del teixit triangular elaborades al litoral mediterrani dels Països Catalans, a partir de la recopilació i classificació duta a terme per Josep Mercader, cisteller de Torroella de Montgrí. El visitant, mitjançant diferents plafons, fotografies i peces podrà conèixer i tocar els diferents materials naturals (canya, branca d’olivera, tamariu…), entendre per a quin tipus d’espècie estava concebuda cada nansa i conèixer els testimonis dels qui les feien.
La nansa és un tipus d’ormeig de pesca que funciona com a trampa, un parany en forma de campana fet tradicionalment amb matèria primera com jonc, canya, branca d’olivera o d’altres espècies vegetals. La seva forma permet atrapar i no deixar sortir diferents tipus de peix, de molusc i de marisc. A l’interior s’hi posa l’esquer, normalment peix blau, que serveix per atraure la captura.
L’exposició es realitza amb col·laboració amb el Museu de la sal i l’anxova de l’escala i el cisteller Josep Mercader. El museu de Sant Feliu hi aportarà diferents peces del nostre fons de reserva procedents dels germans Conet els quals durant molts anys es dedicaren a fer les nanses a Sant Feliu.

Comparteix aquesta pàgina

Imatges de l'exposició

Peces sel·leccionades d'aquesta exposició