logo Guíxols logo Museu
logo Exposició

Monestir

Primera Planta

La història de la Vila al voltant del monestir

Per les dades històriques que coneixem hem de situar la fundació del Monestir Benedictí a la primera meitat del s.X. Es va triar la badia guixolenca per l'existència d'un bon port natural i la proximitat de la serralada costanera que facilitaria la fugida i donaria certa protecció en cas d'atacs marítims. També hi devia comptar el record de la llegenda del martiri de sant Feliu l'Africà i, també potser, l'aprofitament d'algunes construccions anteriors d'època romana.

L'establiment benedictí va tenir una gran influència cultural i educadora. Era el centre que preservava el saber i el principal promotor de l'art. Sobresurt la personalitat de l'abat Arnau (1043-1052), monjo de Sant Miquel de Cuixà i amic íntim del bisbe-abat Oliva.
Al voltant de l'activitat del Monestir es va anar formant un raval. El barri va créixer fins a establir habitatges a l'altre costat de la riera, en el que serà l'embrió de la vila medieval, organitzada al voltant de la plaça del mercat.

D'aquesta vila medieval en coneixem els trets essencials. Hi havia un nucli urbà envoltat de muralles, torres i portals, per protegir els habitants en un temps de guerres constants. Més enllà, fora muralles, hi havia el monestir-fortalesa, també emmurallat, amb el raval de la Riera. I, a l'altra banda, ja als afores, el raval de Tueda. Una mica més lluny, a Sant Amanç, hi havia un grup de masos dedicats al conreu de la terra.

Dintre el recinte emmurallat hi deuria haver d'un a dos centenars de cases, petites, d'un sol estatge i d'un o dos pisos com a màxim, que donaven a uns carrers estrets i irregulars que confluïen a la plaça. És a dir, a un lloc públic més espaiós, rectangular i en part porticat, que esdevindria el centre polític i comercial de la població. A la plaça, hi vivien poques famílies però les que hi vivien eren importants.

Comparteix aquesta pàgina

Museu d'Història

de Sant feliu de Guíxols

Plaça del Monestir s/n (Monestir)

17220 Sant Feliu de Guíxols

Telf. 972 821 575

museuhistoria[at]guixols.cat

www.facebook.com/Museuhistoria

Coordenades del punt:

Longitud: 3.026585 Latitud: 41.780123 (WGS84)

E (X): 502303.0 m – N (Y): 4625569.0 m (ED50 UTM 31N)

E (X): 502209.3 m – N (Y): 4625364.2 m (ETRS89 UTM 31N)

logo Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Avís legal · Accedir · Crèdits

MÉS INFORMACIÓ

WEBS D'INTERÈS

Generalitat de Catalunya - Departament de CulturaUna part del fons que financen les actuacions subvencionades prové de cabals que atorga la Junta d'Herències de la Generalitat de Catalunya Diputació de Girona Fundació observatori del patrimoni etnològic i immaterial Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu