Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
logo Exposició
EXPOSICIÓ FINALITZADA EL 01 de Maig de 2019

Creadors de memòria

Exposició-Taller

L’arxiu, el museu i la biblioteca són grans contenidors ordenats de la memòria d’una comunitat. Però perquè es conservi aquesta memòria algú l’ha de crear i n’ha de guardar el record, ja sigui en forma de fotografia, text escrit, memòria oral, objectes o un llibre.

Cada persona té records guardats al seu cap, un so o música, una olor, un gust, un tacte, una imatge, un text o frase. Guardem en el nostre record moltes imatges, moments concrets, fets importants, podríem dir que el nostre cap és un arxiu de la nostra pròpia història.

Quan el conjunt de records individuals arriben a aquests centres construeixen la memòria col·lectiva i, en definitiva, construeixen la història.

La biografia és un recurs individual que ajuda a la gent a crear una imatge del que va ser aquella persona, entitat, o col·lectiu. Una biografia està composta per: text escrit, fotografies, imatges en moviment, objectes personals, objectes de la feina, llibres consultats o guardats, etc...

La base d’una biografia sol ser un diari personal, on s’anoten els successos més importants de qui l’escriu. No cal que sigui un escrit diari sinó simplement anar apuntant els fets més remarcables. Sempre és bo acompanyar aquests fets amb fotografies o peces que ajudin a interpretar-lo.

On guardem la història?

Per guardar aquesta memòria tant l’arxiu com el museu i la biblioteca compten amb un sistema ordenat d’emmagatzematge. Cada peça, document o llibre té un número de registre que l’identifica dins l’inventari. A l’inventari hi ha les dades més rellevants de l’objecte o document i també el número de la prestatgeria del magatzem on el guardem.

D’aquesta manera podem tenir controlat i perfectament organitzat un arxiu o museu o biblioteca. Aquest sistema també el podeu utilitzar a casa vostra a l’hora d’ordenar les peces, documents, fotografies, etc. que voleu deixar en una biografia.

Records personals

Dins els registres d’arxiu, museu i biblioteca trobem biografies de persones que han llegat a la ciutat la seva vida personal en forma d’objectes, textos, fotografies, llibres o material audiovisual i que ens fan veure una història personal però també un tros d’història de Sant Feliu.

A vegades hi ha llegats que ens parlen de terceres persones, no d’un mateix. I objectes o textos pertanyents a altres biografies o persones ens poden ajudar a il·lustrar una biografia concreta.

Dins d’aquesta exposició trobarem llegats importants que junts conformen la història col·lectiva de Sant Feliu de Guíxols.



Descarregueu la guia per docents

Comparteix aquesta pàgina