logo Guíxols logo Museu
logo Exposició

Turó dels Guíxols

Caseta del Salvament

Mar, salut i benestar

La mar, quan se la cuida, és una font inesgotable de salut i benestar; però quan la maltractem, esdevé un pou de problemes difícils de gestionar. Així, els ecosistemes marins mostren les dues cares de la mateixa moneda: una cara ens ofereix tot un seguit de beneficis per la nostra salut, en forma de productes pesquers saludables, d’espècies a partir de les quals es pot investigar sobre nous medicaments o de lloc d’esbarjo on poder relaxar-nos; l’altra cara, en canvi, es manifesta amb perjudicis per la salut de les persones -sovint lligats a l’acció de l’home, directament o a través del canvi climàtic, com ara patògens, contaminants i toxines.

L'exposició, coordinada pel director de la Càtedra Oceans i Salut, ens descobreix els lligams que existeixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones, tot navegant per temes que són de molta actualitat i gran interès. Entre els aspectes positius, l’exposició tracta la importància dels recursos pesquers (font d’Omega 3) per a una dieta saludable; del potencial bioactiu que tenen algunes espècies marines -possible font de noves medicines per combatre el càncer o altres malalties-, i sobre la importància de les activitats recreatives a mar -natació, busseig, vela, etc.- per a la nostra salut física i mental. Entre els aspectes negatius, l’exposició tracta de les biotoxines marines, dels paràsits dels peixos i de la contaminació marina, factors que augmenten any rere any a causa de l’acció humana i que poden afectar negativament la salut de les persones.

Els beneficis i els riscos procedents del mar han despertat un interès creixent a la ciència i a la societat en els darrers anys; potser perquè cada cop som més conscients que no ens estem jugant només el futur de la biodiversitat marina, sinó també amb la salut i el benestar dels nostres fills.

En l'elaboració de la mostra hi han participat diferents experts en biologia marina, medicina, salut, veterinària i ciències socials, molts dels quals pertanyen a universitats, centres de recerca, hospitals, administracions i ONGs de Catalunya.

Comparteix aquesta pàgina

Museu d'Història

de Sant feliu de Guíxols

Plaça del Monestir s/n (Monestir)

17220 Sant Feliu de Guíxols

Telf. 972 821 575

museuhistoria[at]guixols.cat

www.facebook.com/Museuhistoria

Coordenades del punt:

Longitud: 3.026585 Latitud: 41.780123 (WGS84)

E (X): 502303.0 m – N (Y): 4625569.0 m (ED50 UTM 31N)

E (X): 502209.3 m – N (Y): 4625364.2 m (ETRS89 UTM 31N)

logo Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Avís legal · Accedir · Crèdits

MÉS INFORMACIÓ

WEBS D'INTERÈS

Generalitat de Catalunya - Departament de CulturaUna part del fons que financen les actuacions subvencionades prové de cabals que atorga la Junta d'Herències de la Generalitat de Catalunya Diputació de Girona Fundació observatori del patrimoni etnològic i immaterial Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu