logo Guíxols logo Museu
logo Exposició

La indústria surera a Sant Feliu de Guíxols

L'escorça de l'alzina surera, és a dir, el suro, ja s'utilitzava a l'antiguitat per a diferents usos. Plini el Vell al s.I d.C. a la seva obra “Naturalis Historia” ja esmenta que el suro s'emprava en les xarxes dels pescadors, per tapar receptacles (com les àmfores) i per a calçat d'hivern de les dones.

Els darrers segles de la nostra història estan marcats per l'activitat suro-tapera, és a dir, la fabricació i comerç de taps de suro, que sembla que ja des del s.XVIII és una activitat comuna i que durant el final del s.XIX i principis del XX serà l'eix econòmic de Sant Feliu i de les poblacions taperes de la zona.

L'elaboració de taps de suro esdevindrà cabdal per a l'evolució de Sant Feliu com a Ciutat. Abans de 1750 sembla que ja hi havia tapers a Sant Feliu. El 1784 hi havia uns cinquanta obradors que donaven feina a uns dos-cents treballadors, que treballaven amb eines simples, amb diferents tipus de ganivets, fent els taps a mà. A finals del s.XIX es produeixen un seguit d'innovacions tècniques i apareixen màquines com la de ribot o garlopa, de comptar taps, de calibrar, de tallar, de fer serradures... En aquells moments s'inicia una època d'expansió de la fabricació i del comerç de taps de suro. L'esplendor començarà a acabar-se amb la Primera Guerra Mundial.

Tot i això, la indústria suro-tapera segueix funcionant a casa nostra avui amb criteris de qualitat, encara que en un segon pla pel que fa a la importància d'aquesta activitat, darrere dels serveis, que ha generat l'activitat turística dels darrers decennis.

Interactiu de l'exposició

Podeu trobar més informació sobre la indústria suro-tapera al voltant del s.XX a Sant Feliu de Guíxols a l'interactiu tàctil que trobareu a l'exposició

També hi podeu accedir des d'aquesta pàgina:

Comparteix aquesta pàgina

Museu d'Història

de Sant feliu de Guíxols

Plaça del Monestir s/n (Monestir)

17220 Sant Feliu de Guíxols

Telf. 972 821 575

museuhistoria[at]guixols.cat

www.facebook.com/Museuhistoria

Coordenades del punt:

Longitud: 3.026585 Latitud: 41.780123 (WGS84)

E (X): 502303.0 m – N (Y): 4625569.0 m (ED50 UTM 31N)

E (X): 502209.3 m – N (Y): 4625364.2 m (ETRS89 UTM 31N)

logo Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Avís legal · Accedir · Crèdits

MÉS INFORMACIÓ

WEBS D'INTERÈS

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona Fundació observatori del patrimoni etnològic i immaterial Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu