Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
Arxiu d'exposicions

Exposicions a l'Antic Hospital

Exposicions a la Caseta de Salvament

Exposicions al Monestir

En preparació...

logo Exposició
EXPOSICIÓ FINALITZADA EL 11 de Setembre de 2022

Valentí Fargnoli. El paisatge revelat

Del 14 de maig de 2022 al 11 de setembre de 2022

Antic Hospital - La Capella

Valentí Fargnoli és, sens dubte, un fotògraf imprescindible per entendre diverses dècades del segle passat a casa nostra, tant per la seva participació en el projecte de reconstrucció cultural i de salvaguarda del patrimoni iniciada pels noucentistes sota la direcció de Jeroni Martorell i Josep Puig i Cadafalch durant l’època de la Mancomunitat, com per la seva voluntat de deixar testimoni de la realitat quotidiana, fet que l’ha convertit en un documentalista visual excepcional i absolutament imprescindible, a causa també de la seva voluntat de deixar constància dels llocs on prenia les imatges i de la signatura, que ja ha esdevingut clàssica en les seves fotografies.
L’exposició «Valentí Fargnoli. El paisatge revelat» convida el visitant a gaudir, des de la particular òptica del fotògraf, d’un formidable passeig visual per (re)conèixer escenaris i moments de la nostra història que han perviscut en forma de memòria col·lectiva fins als nostres dies.
Paisatge entès des d’un sentit ampli del terme; la gent (paisatge humà), els paratges (paisatge geogràfic), els pobles i ciutats (paisatges arquitectònics). Paisatges d’un temps passat, que es revelen avui als nostres ulls a través de les plaques de vidre de Fargnoli. Alguns d’aquests paisatges, intactes avui; d’altres, irreconeixibles; molts, perduts per sempre, que es revelen a través de la càmera del fotògraf i de la seva mirada.
Les imatges de l’exposició provenen dels fons de plaques de vidre originals de Valentí Fargnoli que conserva INSPAI, Centre de la Imatge, institució que des del 2011 ha dut a terme les tasques de documentació, restauració i digitalització d’aquests valuosos fons fotogràfics i els custodia avui per a la seva preservació futura.
Entre aquests fons en destaca un, que és especialment importat: el Fons Fargnoli. Ho és perquè conté 834 plaques de vidre; és a dir, suports originals que sortosament s’han conservat després d’un llarg camí de vicissituds. Són fotografies de 10 × 15 cm, en blanc i negre, que daten de 1910 a 1944.
«Valentí Fargnoli. El paisatge revelat» forma part del Programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona.

Biografia

Valentí Fargnoli va néixer el 12 d’abril de 1885 a Barcelona. Els seus pares, immigrants italians, es trobaven de pas a la ciutat comtal, en el seu camí de retorn a Belmonte Castello. Dels seus primers anys de vida no en sabem gaire: la família es va instal·lar de nou a Catalunya, primer a Verges, la Bisbal de l’Empordà i Figueres, i després, de manera definitiva, a Girona.
Entre els anys 1906 i 1908, es va traslladar a l’Argentina, probablement per buscar-hi fortuna. Va retornar, però, a Girona, on va decidir fer de la fotografia el seu ofici. L’any 1912 es va casar a Maçanet de la Selva amb Rosa Vilaseca Grèbol, amb qui va tenir set fills: Júlia, Catalina, Rita, Valentí, Ramon, Genoveva i Pere.
L’any 1916 va iniciar una fructífera col·laboració amb l’Arxiu Mas de Barcelona, en diverses campanyes per a la creació de l’lnventari iconogràfic d’Espanya, una iniciativa de l’Institut d’Estudis Catalans per documentar i catalogar el patrimoni cultural català.
Entre altres publicacions, va col·laborar en La Costa Brava. Àlbum guia (1925), en què va publicar una selecció de paisatges i edificis dels pobles més significatius del litoral català; Girona (1925), del periodista Carles Rahola; Álbum oficial de Gerona y su provincia (1926), d’Edicions Catalonia, i Àlbum meravella. Llibre de belleses naturals i artístiques de Catalunya (1933).
A diferència d’altres fotògrafs, mai va tenir un estudi propi, sinó que treballava de manera ambulant segons els encàrrecs, molts dels quals eren de particulars. La venda de postals va ser també una important font d’ingressos, que li va permetre donar a conèixer la seva obra, especialment paisatges i vistes locals.
Valentí Fargnoli va morir el 7 d’abril de 1944 a Girona, als 58 anys.

Fotografia de Valentí Fargnoli

Retrat de Valentí Fargnoli, Barcelona, 1911. Taller d’Història de Maçanet de la Selva. Autor desconegut

Activitats relacionades

 

FARGNOLI, UN ITINERARI-TALLER DE FOTOGRAFIA ARQUITECTÒNICA

A CÀRREC DELS FOTÒGRAFS JOAQUIM BIGAS I JORDI GALLEGO

18 DE JUNY DEL 2022 A LES 11:00

+ INFO"

Comparteix aquesta pàgina