Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
Arxiu d'exposicions

Exposicions a l'Antic Hospital

Exposicions a la Caseta de Salvament

Exposicions al Monestir

En preparació...

Un monestir fortificat vora el mar

El conjunt benedictí de Sant Feliu de Guíxols

Descripció

Activitat de descoberta del conjunt monumental. Amb la visita als diferents espais que configuren l'antic conjunt benedictí es parlarà de l'evolució soferta al llarg del temps a partir de dos aspectes rellevants de la seva arquitectura: la vessant religiosa -església i espai monacal- i la de defensa del territori -torres defensives del Fum i del Corn, restes de la muralla, i l'Arc de St. Benet, porta d'entrada monumental al recinte-.
S'entrarà en contacte amb l'estructura de la societat medieval guixolenca on, durant molts segles, l'abat del monestir no només governava les vides dels monjos de la seva comunitat sinó que també ho feia sobre el devenir de la vila i dels habitants que d'ella depenien, alguns dels quals vivien ben allunyats del nucli urbà.
També permetrà conèixer com s'esdevenia el dia a dia en el si de la comunitat religiosa: quins eren els hàbits i tasques que els monjos duien a terme seguint la regla benedictina; quin tipus d'alimentació es considerava correcta segons els receptaris monacals.

Objectius

Comuns a tots els nivells educatius

Conèixer la importància de valorar, protegir i difondre el patrimoni cultural entès com a herència dels grups humans i manifestació de riquesa i diversitat culturals

Entendre l'estructura bàsica de la societat medieval

Cicles inicial i mitjà d'ensenyament primari

Prendre consciència dels deures domèstics diaris

Valorar la importància d'una alimentació saludable i dels bons hàbits d'higiene.

Entendre l'evolució social del municipi.

Cicle superior d'ensenyament primari

Identificar els diferents espais del monestir i les funcions que els hi són pròpies en el context de l'arquitectura monàstica.

Entendre l'organització interna d'una comunitat monàstica

Valorar els deures domèstics i l'organització del treball diari

1r Cicle d'ESO -GES I i Cicles Formatius

Identificar els principals espais del monestir i els seus trets arquitectònics i artístics generals en el context de l'arquitectura monàstica.

Valorar el patrimoni cultural com a herència i manifestació de riquesa i diversitat dels grups humans, a partir del coneixement de l'arquitectura i les peces d'art procedents del monestir de Sant Feliu de Guíxols.

2n Cicle d'ESO -GES II i Cicles Formatius

Identificar els principals espais del monestir i els seus trets arquitectònics i artístics específics, en el context de l'arquitectura monàstica i de l'evolució econòmica i social.

Conèixer els estils i les influències de procedència diversa en els espais del monestir i en peces d'art procedents del mateix.

Batxillerat

Identificar els canvis esdevinguts conseqüència de les transformacions en els sistemes econòmic, polític i social a l'entorn guixolenc en el decurs dels segles IX a XIX, a partir de les diferents funcions associades als espais del monestir de Sant Feliu de Guíxols.

Comparar les representacions artístiques i les característiques arquitectòniques del monestir de Sant Feliu de Guíxols amb altres conjunts monumentals de procedència geogràfica diversa.

Metodologia de treball

Rebuda del grup-classe davant la Porta Ferrada, a la Plaça del Monestir, Introducció global als continguts de la visita tot explicant les característiques i elements rellevants de l'exterior de Monestir. Recorregut pels diferents elements patrimonials de rellevància històrica i arquitectònica a l'interior del conjunt monumental.

  • Per a l'alumnat d'ensenyament primari la visita es farà dinamitzada:
    La mainada es vestirà amb una capelina i assumirà el rol d'un monjo novell acabat d'arribar. El personatge Jofre de Foixà -monjo del monestir, músic i trobador- els guiarà en el com serà la seva jornada diària: els horaris, els menjars, les tasques i els espais de l'històric monestir.
    Com a cloenda de l'activitat es durà a terme un cas pràctic en grups reduïts relacionat amb el receptari del monestir.
  • Per als nivells d'ESO, GES, CF i Batxillerat:
    El grup-classe participarà en una visita activa a diferents espais interiors, però sobretot per l'exterior del monestir, treballant els diferents aspectes arquitectònics, coneixent-ne manifestacions artístiques, i posant especial interès en els principals aspectes que articulaven la societat medieval guixolenca.
Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona Una part del fons que financen les actuacions subvencionades prové de la subvenció a museus i col·leccions de les comarques gironines per a Noves Tecnologies, campanya 2021. Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu