Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
Arxiu d'exposicions

Exposicions a l'Antic Hospital

Exposicions a la Caseta de Salvament

En preparació...

Pujada dels Guíxols

Turó dels Guixols

L’esperó o punta Guíxols que separa el port de la platja, ha estat un dels indrets més importants per a la història de la nostra ciutat. Un lloc on hi ha passat gairebé tot fet rellevant i que encara conserva un nombre considerable de referents d’aquest interessant devenir històric, presidits pel conjunt patrimonial de Salvament Marítim del s.XIX.

És aquí on s’establí un poblat ibèric de costa; la primera població estable documentada al lloc de Guíxols habitada entre els ss. IV aC. a l’1 dC.

Amb l’establiment dels monjos benets arriba la devoció per sant Feliu l’Africà, que va predicar a les nostres contrades durant el segle IV, i a qui van advocar Monestir. Però no va ser fins al segle XVII que es va situar el seu martiri en aquest turó, des d’on es diu que fou llançat al mar amb una roda de molí lligada al coll i salvat pels àngels que el van dur a la badia a través de la cova que hi ha sota el turó.

El s. XV aporta la construcció del primer moll artificial, una estructura encara existent en part i un dels miradors privilegiats sobre la badia i el port.

Durant la segona meitat segle XVIII i en el marc de la guerra anglo-espanyola s’hi va construir un fortí - popularment anomenat fortim- per protegir la badia i el comerç marítim. I també s’hi bastí un edifici senzill amb funcions de Llatzeret que el 1884 s’habilita com a hospital per a “coléricos”.

El Niu de Metralladores, avui musealitzat i visitable, és un espai de defensa de la badia construït durant la Guerra Civil Espanyola; un indret de memòria on s’expliquen els bombardeigs que va patir la població durant el conflicte bèl·lic.

Exposicions al Turó dels Guíxols

El Salvament marítim

El salvament marítim a finals del segle XIX.

més informació

Horaris

de 11 de setembre de 2023 a 24 de juliol de 2024

Només visites concertades

Mostrar horari complet

Com arribar-hi

Seu del Monestir

Plaça del Monestir s/n (Monestir)

17220 Sant Feliu de Guíxols

Telf. 972 821 575

museuhistoria[at]guixols.cat

www.facebook.com/Museuhistoria

Longitud: 3.026585 Latitud: 41.780123 (WGS84)

Seu de l'Antic Hospital

Carrer de l'Hospital,

17220 Sant Feliu de Guíxols

Telf. 972 821 575

museuhistoria[at]guixols.cat

Coordenades del punt:

Longitud: 3.027737777 Latitud: 41.7819158 (WGS84)

Seu del Turó dels Guíxols

El Fortim, Passeig del Fortim

17220 Sant Feliu de Guíxols

Telf. 972 821 575

museuhistoria[at]guixols.cat

Coordenades del punt:

Longitud: 3.0354786329 Latitud: 41.7798756791 (WGS84)

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona La revisió de les activitats educatives ha rebut suport provinent de la subvenció per a la implementació de programes estratègics i projectes específics dels museus 2023 per part del Departament de Cultura Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu