Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
logo Exposició

Antic Hospital

La Capella

Paisatges relacionals. Adela Picón

“Paisatges relacionals” mostra els treballs de l’artista Adela Picón, de caire relacional, és a dir, que han establert una mena de vincle entre l’artista, una comunitat i els diferents membres que la conformen. Una exposició a través de la qual Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols posa sobre la taula qüestions i percepcions sobre el sentiment de pertinença i les famílies, mostrades des de la mà de les creacions de l’artista.
Així mateix, incorpora un nexe amb la part final de les sales permanents del Museu, mitjançant un audiovisual en què l’artista pregunta a diferents persones la seva opinió sobre la família i sobre les persones fotografiades
La mostra compta amb la participació en els textos, conferència i assessorament del professor Xavier Roigé, expert en museologia i en la temàtica de vincles familiars.

De Famílies de Sant Feliu a Paisatges Relacionals

El punt de partida de la mostra és la instal·lació artística Famílies de Sant Feliu, dins de l’exposició “Una Societat Canviant” (2023). Aquest fou un encàrrec del Museu a Adela Picón, amb el suport del fotògraf Jordi Gallego i amb l’assistència del muntatge i l’edició per part de Mauro Abbühl.
L’àmbit artístic consta de 12 fotografies que s’integren al costat de les col·leccions històriques exposades, fruit del contacte establert per l’artista amb les diferents famílies que viuen a Sant Feliu de Guíxols per poder arribar a fer una fotografia d’ella mateixa amb els membres de la família en un moment de trobada especial.
Foto de l'exposició
Imatge: Adela Picón, Famílies de Sant Feliu (2020-2021). Dins de l’exposició “Una Societat Canviant”.

Reflexió a través d’un procés d’art relacional

La mostra temporal que es podrà veure a partir de finals de febrer, es divideix en diferents àmbits amb fotografies i vídeos que mostren treballs de Picón, focalitzats en el tractament de subjectes com l’herència, la família o el grup. Tots els treballs tenen en comú la relació que l’artista ha establert amb els protagonistes de les seves obres i en alguns casos la relació establerta entre les diferents persones que comparteixen un lloc per i viure i que la iniciativa artística els ha ajudat a conèixer-se.

Paisatges relacionals d’Adela Picón

Adela Picón Adela Picón (Melilla, 1958) viu i treballa entre Sant Feliu de Guíxols i Suïssa (Berna). Es coneguda per les seves intervencions artístiques en els espais públics, on aborda temes socials sota una perspectiva crítica, comptant amb la participació del públic i considerant a diferents grups socials, cultures i punts de vista.
L’artista té experiència col·laborant amb el Museu d’Història des del 2008, amb la seva participació a l’exposició “De bat a bat: Sant Feliu de Guíxols, un lloc on viure” a través d’un projecte que implicava a persones dels diferents barris de la ciutat; i, més recentment, amb la creació de la instal·lació artística Famílies de Sant Feliu (2020-2021).
La mostra conté els següents apartats:

  • 1.- Aquí i allà. Vídeo en alemany subtitulat en català. Projecte participatiu, realitzat amb nens i adults en el marc del barri de Tscharnergut (Berna, Suïssa).
  • 2.- Veus. Vídeo. L’artista capta opinions de persones de la població de Sant Feliu de Guíxols, reflexions sobre el que per a ells és la família, sobre com la família es presenta museogràficament al Museu d’Història.
  • 3.- Still life. Fotografia. Un llegat donat a l’artista format per milers de diapositives de plantes pren una nova vida en usar-les com a escena de fotografies de retrats. Les imatges de les plantes es barregen i donen relleu a les persones fotografiades en grups: parelles, família, companys de treball, ...
  • 4- La salutació. Vídeo. El primer gest que fa la gent quan es troba, el motiu per convidar a la ciutadania a participar. Unes 50 persones s’han trobat i s’han saludat davant d’una càmera, en una sala del Museu. La imatge d’aquest gest natural i espontani, és posteriorment manipulada. Un gest tècnic per qüestionar l’apropament a l’altre.
  • 5.- Herència. La sal que torna al mar. Fotografia. Projecte comú entre l’artista i 3 netejadores de centre cultural a les Canàries, pel qual estableixen una mena de llegat, ja que l’artista guardarà tres bossetes de sal, una per a cadascuna. Quan alguna d’elles mori, la sal ha de retornar a les illes Canàries i llançar-se al mar. Al museu han iniciat una relació gairebé familiar.

Comparteix aquesta pàgina