Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
 

Jornades Internacionals

Llocs de memòria, identitats professionals i salut

Direcció: Joaquim Maria Puigvert i Sílvia Alemany - Coordinació: Lluís Coromina

10 de juny del 2022 a les 10:00

Sala Abat Panyelles - Monestir, planta 4

En els darrers anys l’interès per a la història de la construcció de les identitats socials i dels fets memorialístics s’ha incrementat considerablement. En el món contemporani dels segles XIX i XX, a part de les identitats de classe, gènere i territorials -locals, regionals i nacionals-, les identitats professionals es consolidaren amb força entre les classes mitjanes, especialment a partir de la institucionalització dels col·legis professionals en uns moments de grans canvis socials i econòmics en els pas del segle XIX al XX. Les jornades pretenen identificar i analitzar els principals llocs de memòria que contribuïren a crear i reforçar una determinada identitat professional entre els metges i els farmacèutics sense anul·lar del tot la conflictivitat política i social existent a l’interior d’aquests col·lectius. Les jornades, així mateix, han de ser una bona ocasió per repensar des d’aquesta perspectiva l’Espai del Metge i la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols, creat el 2005, i la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona, creada el 2008. Al capdavall, es tracta de dos llocs de memòria de salut vinculats a Sant Feliu, la Vall d’Aro i a la Universitat de Girona.

Programa
Divendres, 10 de juny

Matí
10:00 h. Presentació i inauguració de la jornada - Joaquim Maria Puigvert i Solà (Universitat de Girona)
10:30 h. Conferència inaugural - Stéphane Michonneau (Université de Lille): Els llocs de memòria: reflexions a l’entorn d’un concepte historiogràfic.
11:15 h. Debat
11:45 h. Coffee-break
12:15 h. Joaquim Maria Puigvert i Solà (Universitat de Girona): Les professions liberals amb perspectiva històrica: reflexions des de la història sociocultural.
13:00 h. Josep Lluís Barona Vilar (Universitat de València): Les facultats de medicina: història i memòria. L’exemple de València.
13:45 h. Debat
14:15 h. Dinar

Tarda
16:30 h. Margarita Casacuberta Rocarols (Universitat de Girona): La memòria dels metges a través dels testimonis literaris.
17:15 h. Debat
17:45 h. Coffee-break
18:15 h. Lluís Coromina Verdaguer (Universitat de Girona): Les necrològiques dels professionals de la salut a Catalunya com a “biografies d’urgència” (c. 1898-1936).
19:00 h. Lluís Coromina Verdaguer (Universitat de Girona) i Sílvia Alemany Nadal (Museu d’Història de SFG): Llocs de memòria mèdics: els monuments i l’Espai del Metge i de la Salut Rural.
19:45 h. Debat

Comparteix aquesta pàgina:

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona La revisió de les activitats educatives ha rebut suport provinent de la subvenció per a la implementació de programes estratègics i projectes específics dels museus 2023 per part del Departament de Cultura Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu