Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols
Imatge de l'activitat

Jornades Internacionals

Llocs de memòria, identitats professionals i salut

Direcció: Joaquim Maria Puigvert i Sílvia Alemany - Coordinació: Lluís Coromina

10 de juny de 2022 a les 10:00

Sala Abat Panyelles - Monestir, planta 4

En els darrers anys l’interès per a la història de la construcció de les identitats socials i dels fets memorialístics s’ha incrementat considerablement. En el món contemporani dels segles XIX i XX, a part de les identitats de classe, gènere i territorials -locals, regionals i nacionals-, les identitats professionals es consolidaren amb força entre les classes mitjanes, especialment a partir de la institucionalització dels col·legis professionals en uns moments de grans canvis socials i econòmics en els pas del segle XIX al XX. Les jornades pretenen identificar i analitzar els principals llocs de memòria que contribuïren a crear i reforçar una determinada identitat professional entre els metges i els farmacèutics sense anul·lar del tot la conflictivitat política i social existent a l’interior d’aquests col·lectius. Les jornades, així mateix, han de ser una bona ocasió per repensar des d’aquesta perspectiva l’Espai del Metge i la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols, creat el 2005, i la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona, creada el 2008. Al capdavall, es tracta de dos llocs de memòria de salut vinculats a Sant Feliu, la Vall d’Aro i a la Universitat de Girona.

Programa
Divendres, 10 de juny

Matí
10:00 h. Presentació i inauguració de la jornada - Joaquim Maria Puigvert i Solà (Universitat de Girona)
10:30 h. Conferència inaugural - Stéphane Michonneau (Université de Lille): Els llocs de memòria: reflexions a l’entorn d’un concepte historiogràfic.
11:15 h. Debat
11:45 h. Coffee-break
12:15 h. Joaquim Maria Puigvert i Solà (Universitat de Girona): Les professions liberals amb perspectiva històrica: reflexions des de la història sociocultural.
13:00 h. Josep Lluís Barona Vilar (Universitat de València): Les facultats de medicina: història i memòria. L’exemple de València.
13:45 h. Debat
14:15 h. Dinar

Tarda
16:30 h. Margarita Casacuberta Rocarols (Universitat de Girona): La memòria dels metges a través dels testimonis literaris.
17:15 h. Debat
17:45 h. Coffee-break
18:15 h. Lluís Coromina Verdaguer (Universitat de Girona): Les necrològiques dels professionals de la salut a Catalunya com a “biografies d’urgència” (c. 1898-1936).
19:00 h. Lluís Coromina Verdaguer (Universitat de Girona) i Sílvia Alemany Nadal (Museu d’Història de SFG): Llocs de memòria mèdics: els monuments i l’Espai del Metge i de la Salut Rural.
19:45 h. Debat

📅 Recordeu-me aquesta activitat al calendari de Google

Comparteix aquesta pàgina:

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu La revisió de les activitats educatives ha rebut subvenció per a projectes específics de museus del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya