logo Guíxols logo Museu
Agenda d'activitats

9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic

Noche de vino tinto

Dir. José María Nunes, 1966

21 de setembre de 2019 a les 19:00

Pati de l'antic Hospital

Projecció de la pel·lícula al pati de l'antic Hospital.

Fitxa Tècnica

Ajudant de càmera
Argument, guió y direccióJosé María Nunes
ProduccióFilmscontacto
Jacinto Esteva Grewe
José María Nunes
Cap de ProduccióGustavo Quintana
Modesto Beltrán
Francisco Ruiz Camps
Ajudant de direccióVicente Lluch
Secretaria de rodatgeAnie Séttimo
FotografiaJaume Deu Casas
Càmera Juan Amorós
Ricardo Albiñana
MuntatgeJuan Luis Oliver
Ajudant de muntatgeEmilio Ortiz
MaquillatgeGabriel Comella
Ambientació decoratsManuel Infiesta
MúsicaLos Gatos Negros
Los Mustangs
Os Duques
SoVoz de España S. A.
LaboratoriFotofilm S.A.
FormatoB/N
35 mm Panorámica
Duració105 min.
Intèrprets
Serena VerganoElla
Enrique IrazoquiNoi
Rafael ArcosEll
Anie SéttimoNoia
DistribucióConsorcio Ibérico de Cinematografía S. A.

Sinopsi

Ella y el Noi es troben, al principi de la nit. Ambdós decepcionats de les seves parelles.
No es coneixen, però es senten identificats per una situació similar de soledat y abandó. Acorden recórrer les millors tabernes, que el Noi coneix tan bé, en un intent d'assolir l'últim cel del vi.
El Noi li ensenya que beure vi ha ser un ritus. Y s'inicia pels dos una nit casi poètica, casi màgica, a la que aporten la il·lusió d'oblidar les seves frustacions sentimentals.
Però, molt sovint, sorgeixen circumstàncies que els suggereixen el passat. I tots dos recorden escenes viscudes amb les seves respectives parelles.
La nit, tot i el vi, precisament pel vi, resulta també frustrada.
Ella descobreix que el seu xicot no l'ha abandonat. Ha mort en un accident d'automòbil mentre anava a reunir-se amb ella per casar-se, disposat a enfrontar-se a la incomprensió de la família i vèncer els prejudicis de les diferents posicions socials.
I el Noi, per la seva banda, no troba en Ella a la companya ideal amb la qual poder caminar per aquí de "nits de vi negre". Com ho feia amb la seva Noia.
Aquesta vegada, com en moltes altres, el vi no alleuja als que hi van per oblidar les seves penes. Acaben borratxos sentint-se físicament malament.
Ella tornarà a la petita ciutat provinciana, a ser filla de família important, a esperar el fill del seu amant mort.
I el Noi segueix a la ciutat, disposat a altres "nits de vi negre".
Res ha passat entre ells. Només ha passat una nit que va començar gairebé poètica, gairebé màgica, i que acaba amb la gris albada de la sensació de malestar, de desil·lusió en cadascú.

Del programa de mà de la seva projecció al cinema Alexis, Barcelona, ​​1970

Dos personatges gairebé vius d'una civilització gairebé morta.
Si els quedés una mica d'interès. Els alliberaria de la civilització i els faria viure.
Però no vull que fugin. Han de quedar-se, així, tal com semblen ser.
I per aquí caminen, en un remotíssim intent d'evasió. Inconscientment. Emetent sons que res tenen de diàleg, perquè no tenen res a dir-se. Han oblidat com es pensa, perquè ja no hi ha res que els interessi.
L'esperança no és més que la pietat cap a un mateix.
O potser, l'insinuat propòsit d'oblidar els records. També.
Sense perspectives de passat, ni de futur, ni tan sols del que hagués pogut ser, els falta saber de si mateixos el mínim indispensable per saber què són.
No són. Només hi són.
Inhibits de la seva circumstància, és molt possible que en algun moment puguin arribar a sentir que no tot està perdut en aquest estès moment en què res és veritat.
Però aquesta nit no es dóna aquest moment.
Noche de vino tinto podria, potser, definir-se com la sensació de tot això. Inquietant i incòmoda.
La vaig fer perquè crec que calia fer-la, ara, cap a l'última meitat d'aquest segle XX nostre.
I aquí la tenen, en homenatge a vostès, els que em dediquen l'atenció de predisposar a «sentir-la»

original baner

Comentari del director José Maria Nunes

Durant molt de temps vaig tenir la impressió que Nochera era el meu millor guió, o almenys la pel·lícula que més sentia no haver fet.
En una de les ocasions en que vam estar a punt de començar-la va sorgir Noche de vino tinto. Llavors encara es treballava els dissabtes i l'equip esperava per signar els contractes i començar el dilluns, només pendents del que ens diguessin de Madrid, convençuts que el guió hauria estat acceptat pels censors reunits ahir. I una altra vegada no. Encara avui és indescriptible el neguit, la desolació. Vaig trigar un llarguíssim moment des que vaig penjar el telèfon per reposar i despenjar per tornar a trucar a Madrid, a Núria, Núria Espert, que era el personatge. Jo no sé si ella no, tot i que em va semblar que també, però jo plorava dient-li-. «No ha passat» era la fatídica frase que usaven els funcionaris. «Una altra vegada no ens deixen» crec que li vaig dir jo a la Núria, que, després d'uns breus improperis d'indignació va reaccionar amb la brillantor de la seva connexió amb la intel·ligència: «Fes un altre guió en tres dies i es el portes a aquests ... (un altre improperi) la setmana que ve. »
No vaig poder fer-ho en tres dies, en vaig trigar sis, un excepcional ritme que sempre m'he envejat, sense horaris de menjars, menjar quan tenia gana, dormir quan tenia son; així meu fill Jordi va estirar la màquina d'escriure, encara la mateixa amb la que segueixo escrivint, i es va desllorigar a terra i encara sort que no li va caure a sobre, doncs va necessitar una setmana de reparació, i jo un dia en trobar qui me'n deixés una altra. Total, set dies.
Una altra vegada Madrid; aquell sinistre edifici al Passeig de la Castellana on ara hi ha un ministeri que millor ho mereix, el de la guerra, en el qual hi havia el d'Informació i Turisme i en el novè pis la Direcció General de Cinematografia, del que algunes vegades vaig sortir plorant i en el qual sempre entrava angoixat, amb por, tot i l'amabilitat amb què em tractaven arribant fins i tot a donar-me consells amb fraternals retrets: «Per què no fa vostè pel·lícules normals, com fan tots? Vostè ho fa molt bé, podria fer-ho », em va dir el secretari general que es deia Zabala. I que aquesta vegada quan vaig arribar amb el guió de Noche de vino tinto va decidir que era un assumpte a resoldre amb urgència i va fer que en aquest mateix moment sortissin les tres còpies a repartir als censors pel procediment dels motoristes disposats per a les ocasions excepcionals , per no esperar a la propera reunió, com era l'habitual, i en la qual ja poguessin tractar el tema.
El van considerar de "Interès especial cinematogràfic"; sense cap suggeriment d'alguna cosa a canviar, a suprimir, a condicionar, aquestes propostes en què es prodigaven quan no prohibien.
Amb aquesta qualificació la pròpia Direcció General avalava un crèdit d'un milió de pessetes davant del Banc de Crèdit Industrial, amb el que ja seria més fàcil trobar els diners que faltés per a completar el pressupost, o interessar a una productora.
A uns trenta números d'on jo vivia, en els parells del carrer Diputació, hi havia Parlo Films, que era d'Iquino, on jo havia dirigit doblatges, i se m'havia fet costum entrar a estones a veure els amics col·laboradors, hi havia un bar, i sobretot a xerrar amb Juanito Oliver que solia treballar en una de les sales de muntatge i en aquells dies intentava posar en ordre la gran quantitat de material rodat per el que va acabar sent Lluny dels arbres, encara amb el títol de Este país de todos los diablos, i ja li havia parlat amb Jacinto Esteva del meu projecte. Així ens vam conèixer. I vam acordar fer Noche de vino tinto amb la seva nova marca productora Filmscontacto, amb la facilitat que el seu pare avalaria la diferència fins el necessari per a la pel·lícula, que tot va quedar saldat amb la subvenció de dos milions i mig que la Direcció General va concedir un cop acabada.
I no vaig poder fer-la amb Núria Espert perquè els tràmits burocràtics, poder disposar dels crèdits, malgrat tot aparentment resolt, van trigar mesos.
Quan vam poder començar el rodatge ella ja estava compromesa en un altre projecte teatral també a Madrid, o potser encara en el mateix que s'havia perllongat; afortunadament, perquè això significava que estava tenint l'èxit que sempre ha merescut i que, afortunadament altra vegada, sempre ha tingut.
Durant la primera setmana de rodatge, escenes amb Enrique Irazoqui i Anie Settimo, encara confiàvem que pogués venir; però ja el dissabte, rodant l'escena del meublé, després de diverses converses per telèfon vam decidir que era impossible.
Llavors vam tenir l'oportunitat, la sort, que Serena Vergano estigués lliure i accedís començar el dilluns, tot just dos dies després, sense temps per conèixer el guió i estudiar el personatge. Jacinto Esteva era amic d'ells, havia estudiat arquitectura a Suïssa, o urbanisme a París, o alguna cosa si, amb Ricardo Bofill, marit de Serena. Antonio Senillosa, que estava amb ells quan Jacinto i jo vam anar a veure'ls el dissabte a la tarda, va col·laborar eficaçment ajudant-nos a que la Serena acceptés.
La col·laboració d'Enrique Irazoqui havia estat un encert de Vicente Lluch, que m'ho va proposar dient-me que acabava de fer L'Evangeli segons Sant Mateu amb Pasolini, i que vivia a Barcelona. No va demostrar un gran interès a canalitzar la seva vida com a actor, però va acceptar. Després no ha fet més que Dante no es únicamente severo de Jacinto Esteva i Joaquin Jordà.
Enrique Irazoqui i Serena Vergano van resultar la parella més adequada per a la pel·lícula. Impossible trobar millors intèrprets per aquests personatges; que es van aconseguir després d'una sèrie de circumstàncies coincidents. Hi havia una gran confiança entre ells, gairebé cosins; Enrique i Ricardo són fills de germanes.
En algun moment van tenir la idea d'una certa insubordinació, sobretot Serena, que jo pressentia i procurava canalitzar cap a un millor resultat en l'escena; en molt poques ocasions, la veritat, que només es va fer patent quan es van negar a que ell prengués amb dos dits una llàgrima que relliscava per una galta d'ella i fes el moviment de llançar-la lluny, amb una exclamació: «¡Vés, llàgrima! ». Els resultava ridícul, o, no sé, absurd, o motiu de mofa. Únic moment de tensió en tot el rodatge. Crec que mai he sentit tanta responsabilitat davant d'una resolució a prendre. Encara els vaig animar a que ho fessin, que estava convençut que no podíem deixar de fer-la. I sense un raonament concret es mantenien en la seva negativa, tots dos d'acord també convençuts. No va durar molt el silenci, tot l'equip a l'expectativa. I vaig optar per la gosadia que segueix semblant-que gairebé arribava a genial. Amb tota amabilitat i tot l'afecte que ens teníem, els vaig dir: «Amics, moltes gràcies per la vostra col·laboració. Heu acabat la pel·lícula. »I sense donar-me la possibilitat de veure les seves reaccions em vaig dirigir a Vicente Lluch, ajudant de direcció i també molt amic des de sempre, en el mateix to afable, suau, però concloent:« Vicente, si us plau; convenç a la primera noia i al primer noi que passin. Seguirem la pel·lícula amb ells. »
No recordo més. Però es va fer l'escena. I continuem sense que l'incident alterés el més mínim la nostra relació d'amistat, ni el desenvolupament del rodatge, ni el resultat.
En el passi privat a la sortida de la primera còpia, que sempre es feia de matinada després de l'última sessió en un cinema, el Windsor en aquesta ocasió, que era a la Diagonal i ara ja no existeix, al final de la projecció, amb la sala gairebé plena de col·laboradors, amics, curiosos que sempre s'assabenten, entre els grans aplaudiments entusiastes que ens dedicaven, Serena es va aixecar, va venir cap a mi i donant-me una afectuosa puntada de peu a les cames, em va dir: «Cabró. Si t'hagués fet sempre cas, quina pel·lícula hauríem fet!» Estàvem emocionats, també pels aplaudiments que seguien. Jo vaig encertar a replicar: «No importa. No millor que aquesta. »
No va ser fàcil trobar distribuïdora. I abans que la tingués es va estrenar al Publi de Barcelona; la primera pel·lícula en el primer cinema d'Art i Assaig a Espanya. Com a prova, només en les sessions de nit. Durant el dia seguien projectant els programes habituals de curts, infantils, documentals i noticiaris.

altres activitats

Museu d'Història

de Sant feliu de Guíxols

Plaça del Monestir s/n (Monestir)

17220 Sant Feliu de Guíxols

Telf. 972 821 575

museuhistoria[at]guixols.cat

www.facebook.com/Museuhistoria

Coordenades del punt:

Longitud: 3.026585 Latitud: 41.780123 (WGS84)

E (X): 502303.0 m – N (Y): 4625569.0 m (ED50 UTM 31N)

E (X): 502209.3 m – N (Y): 4625364.2 m (ETRS89 UTM 31N)

logo Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Avís legal · Accedir · Crèdits

MÉS INFORMACIÓ

WEBS D'INTERÈS

Generalitat de Catalunya - Departament de CulturaUna part del fons que financen les actuacions subvencionades prové de cabals que atorga la Junta d'Herències de la Generalitat de Catalunya Diputació de Girona Fundació observatori del patrimoni etnològic i immaterial Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu