Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
 

Cicle Tallers Medicinals

La ratafia, més que un licor

Montse Parada, Airy Gras, Teresa Garnatje, Joan Vallès i Pere Oliveras

25 de juny del 2021 a les 18:00

Pati de l'Antic Hospital Municipal - Museu d'Història

De manera genèrica, s’anomena ratafia al licor obtingut macerant en aiguardent diferents ingredients: herbes remeieres, espècies, arrels i fruits... N’hi ha que s’elaboren amb un sol d’aquests ingredients, però també que en combinen més d’un centenar. La seva elaboració és principalment de caràcter casolà i artesanal. A les comarques gironines hi té molt d’arrelament i és tradicional a tot Catalunya. La varietat d’ingredients que es poden usar per elaborar aquest licor dolç que es pren generalment com aperitiu, el temps de maceració i el procés d’envelliment, fan que tant la seva olor com el seu color siguin d’una variadíssima gamma.

Us proposem iniciar l’estiu aprenent a fer ratafia sota el mestratge de Montse Parada, Airy Gras, Teresa Garnatje, Joan Vallès i Pere Oliveras, membres del Grup de recerca EtnoBioFiC (UB i IBB, CSIC-ICUB).
A l’inici del taller està previst fer una passejada etnobotànica per la riera de les Comes per tal d’identificar algunes de les plantes presents en la ratafia. Les plantes que no s’aconsegueixin durant la sortida seran subministrades per l’organització.

Material que cada participant haurà de dur:
1 recipient de boca ampla de 3 litres aprox.
2 litres d’anís o crema anisada de 24º
1 cistell o bossa per recollir les plantes
1 ganivet o tisores de podar
1 bloc de notes i un llapis

Comparteix aquesta pàgina:

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona La revisió de les activitats educatives ha rebut suport provinent de la subvenció per a la implementació de programes estratègics i projectes específics dels museus 2023 per part del Departament de Cultura Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu