Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
 

Any Palmira Jaquetti

Palmira Jaquetti a Sant Feliu de Guíxols, 1927

Elisenda Rué, veu - Izan Rubio, guitarra

28 de novembre de 2020 a les 17:00

Canal Youtube del Museu d'Història

En el marc de l’Any Palmira Jaquetti, commemorant el 125è Aniversari del seu naixement, Sant Feliu de Guíxols s’afegeix a la programació d’activitats realitzades a tot Catalunya, impulsades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

La producció de l’audiovisual que us presentem neix de la inquietud generada per haver hagut de suspendre el magnífic espectacle poètico musical PALMIRA que teníem previst de portar a terme el proppassat dia 14 de novembre.
No volent deixar passar l’oportunitat de conèixer la magnífica tasca que va desenvolupar aquesta poetessa i musicòloga a terres gironines, en el marc de les missions de recerca endegades per dur a terme l’obra del Cançoner Popular de Catalunya mecenat per l’insigne científic i mecenes ganxó Rafael Patxot i Jubert, ens varem decidir per crear un audiovisual que centrés l’interès en allò que Palmira Jaquetti va recollir a casa nostra.
El vídeo PALMIRA JAQUETTI A SANT FELIU DE GUÍXOLS, interpretat per Elisenda Rué i Izan Rubio, recull íntegrament el dietari que l'escriptora i folklorista va escriure durant la seva estada a Sant Feliu de Guíxols, el gener de 1927, per recollir cançons cantades per les àvies i els avis de la vila. Amb la seva bellíssima prosa poètica, Jaquetti descriu el Sant Feliu de l'època i les cantaires que va entrevistar, com Carme Lleonart, Maria Guiart, Josepa Burg, Teresa Girbal, Dolors Comas o Teresa Mir, la majoria peixateres d'ofici. També va entrevistar cantaires com el terrassà Esteve Pujol o Salvador Riera. Actriu i músic interpreten algunes d'aquestes cançons genuïnes de la vila, que tornen a sonar gairebé un segle després.
La prosa dels dietaris de missions de recerca de Palmira Jaquetti va ser considerada pel crític literari Joaquim Molas la millor prosa poètica dels anys trenta, i tanmateix la seva dimensió etnomusicològica n’ha eclipsat el seu relleu literari.
El nostre immens agraïment a Jordi Lara, Elisenda Rué i Izan Rubio per l’entusiasme amb què han acollit aquest projecte i la professionalitat amb la que l’han dut a terme,



logo any Jaquetti

Comparteix aquesta pàgina:

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona La revisió de les activitats educatives ha rebut suport provinent de la subvenció per a la implementació de programes estratègics i projectes específics dels museus 2023 per part del Departament de Cultura Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu