Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
 

Salut i Societat

La grip espanyola de 1918

Maximiliano Fuentes, Pau Font, Francesc Montero i Joaquim Maria Puigvert

7 d'octubre del 2022 a les 19:00

Sala Abat Panyelles - Monestir, planta 4

Conferència inaugural del curs 2022-2023 de la Càtedra Martí Casals de medicina i salut en l’àmbit rural de la UDG a cura de Joaquim M Puigvert, seguida d’una taula rodona a l’entorn del projecte d’investigació sobre la revisió que l’experiència viscuda amb la pandèmia de la Covid-19 permet fer de l’anomenada grip espanyola.
Amb la participació de Maximiliano Fuentes, Pau Font, Francesc Montero i Joaquim Maria Puigvert.

La nomenada grip espanyola, va ser una malaltia infecciosa viral especialment greu que va causar una altíssima mortalitat arreu del món entre 1918 i 1919; es calcula que entre 50 i 100 milions de persones van perdre la vida a causa d'aquesta pandèmia espaordidora. El seu origen geogràfic continua essent, encara avui, una incògnita malgrat que es coneix que la primera víctima mortal documentada va ser un soldat estatunidenc destinat a la base militar de Camp Funston (Kansas) mort el 8 de març de 1918. Però el què sembla probat és que el conflicte bèl·lic que va assolar Europa entre 1914 i 1918 en va accelerar l'expansió fins a fer-la global. Així, i també a causa de la Gran Guerra, la pandèmia va ser batejada com a grip espanyola perquè els governs dels bàndols bel·ligerants, tant dels aliats com l'alemany, tenien un importantíssim nombre de baixes entre els seus soldats i treballadors i no volien que circulés aquesta informació, fet pel qual van exercir una forta censura sobre la premsa. Mentrestant, Espanya, que no va entrar en el conflicte, informava sobre una malaltia que es mostrava especialment severa amb la seva població amb normalitat i sense cap tipus de censura.

Comparteix aquesta pàgina:

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona La revisió de les activitats educatives ha rebut suport provinent de la subvenció per a la implementació de programes estratègics i projectes específics dels museus 2023 per part del Departament de Cultura Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu