Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols

TOT EL MUSEU

×
 

Jornades Internacionals

Llocs de memòria, identitats professionals i salut

Direcció: Joaquim Maria Puigvert i Sílvia Alemany - Coordinació: Lluís Coromina

11 de juny del 2022 a les 09:30

Sala Abat Panyelles - Monestir, planta 4

En els darrers anys l’interès per a la història de la construcció de les identitats socials i dels fets memorialístics s’ha incrementat considerablement. En el món contemporani dels segles XIX i XX, a part de les identitats de classe, gènere i territorials -locals, regionals i nacionals-, les identitats professionals es consolidaren amb força entre les classes mitjanes, especialment a partir de la institucionalització dels col·legis professionals en uns moments de grans canvis socials i econòmics en els pas del segle XIX al XX. Les jornades pretenen identificar i analitzar els principals llocs de memòria que contribuïren a crear i reforçar una determinada identitat professional entre els metges i els farmacèutics sense anul·lar del tot la conflictivitat política i social existent a l’interior d’aquests col·lectius. Les jornades, així mateix, han de ser una bona ocasió per repensar des d’aquesta perspectiva l’Espai del Metge i la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols, creat el 2005, i la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona, creada el 2008. Al capdavall, es tracta de dos llocs de memòria de salut vinculats a Sant Feliu, la Vall d’Aro i a la Universitat de Girona.

Programa
Dissabte, 11 de juny

Matí
9:30 h. Taula rodona: Els museus com a llocs de memòria de salut.Moderadora: Sílvia Alemany Nadal (Museu d’Història de SFG). Intervindran:

 • Alfons Zarzoso Orellana (Museu d’Història de la Medicina de Catalunya): El museu d’història de la medicina a Catalunya.
 • Josep Simon Castel (Universitat de València): Els museus de medicina. El cas de València.
 • Anna Maria Carmona i Cornet (Universitat de Barcelona): Els museus de les facultats de farmàcia.
 • Gerard Cunill Costa (Museu de Llívia): La farmàcia de Llívia.
 • Teresa Blanch i Bofill (Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu): La farmàcia Balvey.
 • 11:00 h. Debat
  11:30 h. Coffee-break
  12:00 h. Taula rodona: Metges i farmacèutics: trajectòries professionals, intel·lectuals i polítiques. Moderador: Joaquim Maria Puigvert i Solà (Universitat de Girona). Intervindran:
 • Giaime Pala (Universitat de Girona): Els professionals liberals com a intel·lectuals. Reflexions des de Gramsci.
 • Xavier Ulled i Bertran (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural): Els Salvador, una nissaga de farmacèutics, botànics i col·leccionistes.
 • Erola Simon Lleixà (Arxiu Comarcal de Cerdanya): Josep Maria Martí i Terrada, el farmacèutic modernitzador de la Cerdanya.
 • Arnau Mayans Montés (Universitat de Girona): Josep Maria Martí i Terrada, un farmacèutic amb funció d'intel·lectual.
 • David Cao Costoya (Universitat de Barcelona): Presència i representació dels professionals de salut a les galeries de ciutadans il·lustres.
 • 13:30 h. Debat
  14:00 h. Cloenda

  Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona Una part del fons que financen les actuacions subvencionades prové de la subvenció a museus i col·leccions de les comarques gironines per a Noves Tecnologies, campanya 2021. Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu