Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols
Imatge de l'activitat

Jornades Internacionals

Llocs de memòria, identitats professionals i salut

Direcció: Joaquim Maria Puigvert i Sílvia Alemany - Coordinació: Lluís Coromina

11 de juny de 2022 a les 09:30

Sala Abat Panyelles - Monestir, planta 4

En els darrers anys l’interès per a la història de la construcció de les identitats socials i dels fets memorialístics s’ha incrementat considerablement. En el món contemporani dels segles XIX i XX, a part de les identitats de classe, gènere i territorials -locals, regionals i nacionals-, les identitats professionals es consolidaren amb força entre les classes mitjanes, especialment a partir de la institucionalització dels col·legis professionals en uns moments de grans canvis socials i econòmics en els pas del segle XIX al XX. Les jornades pretenen identificar i analitzar els principals llocs de memòria que contribuïren a crear i reforçar una determinada identitat professional entre els metges i els farmacèutics sense anul·lar del tot la conflictivitat política i social existent a l’interior d’aquests col·lectius. Les jornades, així mateix, han de ser una bona ocasió per repensar des d’aquesta perspectiva l’Espai del Metge i la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols, creat el 2005, i la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona, creada el 2008. Al capdavall, es tracta de dos llocs de memòria de salut vinculats a Sant Feliu, la Vall d’Aro i a la Universitat de Girona.

Programa
Dissabte, 11 de juny

Matí
9:30 h. Taula rodona: Els museus com a llocs de memòria de salut.Moderadora: Sílvia Alemany Nadal (Museu d’Història de SFG). Intervindran:

  • Alfons Zarzoso Orellana (Museu d’Història de la Medicina de Catalunya): El museu d’història de la medicina a Catalunya.
  • Josep Simon Castel (Universitat de València): Els museus de medicina. El cas de València.
  • Anna Maria Carmona i Cornet (Universitat de Barcelona): Els museus de les facultats de farmàcia.
  • Gerard Cunill Costa (Museu de Llívia): La farmàcia de Llívia.
  • Teresa Blanch i Bofill (Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu): La farmàcia Balvey.
  • 11:00 h. Debat
    11:30 h. Coffee-break
    12:00 h. Taula rodona: Metges i farmacèutics: trajectòries professionals, intel·lectuals i polítiques. Moderador: Joaquim Maria Puigvert i Solà (Universitat de Girona). Intervindran:
  • Giaime Pala (Universitat de Girona): Els professionals liberals com a intel·lectuals. Reflexions des de Gramsci.
  • Xavier Ulled i Bertran (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural): Els Salvador, una nissaga de farmacèutics, botànics i col·leccionistes.
  • Erola Simon Lleixà (Arxiu Comarcal de Cerdanya): Josep Maria Martí i Terrada, el farmacèutic modernitzador de la Cerdanya.
  • Arnau Mayans Montés (Universitat de Girona): Josep Maria Martí i Terrada, un farmacèutic amb funció d'intel·lectual.
  • David Cao Costoya (Universitat de Barcelona): Presència i representació dels professionals de salut a les galeries de ciutadans il·lustres.
  • 13:30 h. Debat
    14:00 h. Cloenda

    📅 Recordeu-me aquesta activitat al calendari de Google

    Comparteix aquesta pàgina:

    Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura Diputació de Girona Xarxa de Museus de les comarquesde Girona Fundació Pasqual i Prats Càtedra Martí Casals de la UDG observatori del patrimoni etnològic i immaterial Memorial Democràtic Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana Xarxa de Museus de la Costa Brava Xarxa de Museus Locals Amics del Museu L'equipament informàtic ha rebut subvenció per finançar actuacions relacionades amb les noves tecnologies 2023 de la Diputació de Girona